URINEVERLIES

Urineverlies 2019081-Lea-Move-to-Fysio-176_lr

Urineverlies

Tijdens, maar ook na je zwangerschap, kun je last krijgen van urineverlies. Dit kan een vervelende klacht zijn die je onzeker maakt. Door de juiste tips en oefeningen ben je meestal snel weer klachtenvrij en kun je weer springen, hoesten en lachen zonder klachten.


CONTACT

Bang om te lachen? Te hoesten of te springen? Of is sporten niet leuk meer, omdat je urine verliest? Neem contact met me op dan gaan we dat oplossen.

oefeningen

Je kunt op allerlei manieren oefeningen vinden om je bekkenbodem te trainen. Maar wist je dat je daar soms juist meer urineverlies van krijgt? Vaak moet je namelijk eerst leren om je bekkenbodem volledig te ontspannen, voordat je eventueel begint met de versterkende oefeningen. 

Na de bevalling

Zes weken na je bevalling moet je bekkenbodem weer normaal functioneren. Dat betekent dat het plassen en poepen weer moet zijn als voor je zwangerschap. Toch blijkt dat heel veel vrouwen dan nog last hebben van urineverlies. Daar wordt weinig over gesproken, omdat het niet iets is waar we trots zijn en vaak denken we dat het erbij hoort. Als je de taboe doorbreekt en het in een groepje van vrouwen ter sprake brengt, dan blijkt dat veel vrouwen last hebben van urineverlies. Soms alleen bij het springen op de trampoline, maar vaak ook bij lachen, niezen of hoesten. Soms dusdanig dat het belemmert om te sporten of om met de kinderen te spelen. Zo jammer, omdat het meestal goed te verhelpen is.

Juiste diagnose

De behandeling begint bij het stellen van de juiste diagnose. Daarvoor is het belangrijk om te weten of jouw bekkenbodemspieren overactief zijn of onder-actief, met ander woorden de slap of te strak gespannen. Dit laatste komt namelijk heel vaak voor en vraagt een andere benadering dan de meeste oefeningen die je op internet vindt.
Ook kan het zinvol zijn om je vochtinname en je plasgedrag in kaart te brengen. Op deze manier krijg je een compleet beeld van wat jouw urineverlies veroorzaakt en welke tips en oefeningen voor jou belangrijk zijn. Uiteindelijk kun je dit alles integreren in je tillen, sporten en toiletbezoek, zodat je weer volledige controle hebt over je urine.

Inwendig onderzoek?

Ik werk niet inwendig en je mag gewoon je ondergoed en (los zittende) kleding aan houden tijdens de therapie. Door je de juiste vragen te stellen en je bepaalde testen te laten doen, is het gewoonlijk heel goed mogelijk om de juiste diagnose te stellen. Mocht dit niet zo zijn of als ik vind dat er na drie behandelingen te weinig verbetering is, dan zal ik met je overleggen of je doorgestuurd wil worden voor een inwendig onderzoek. Uiteraard bepaal jij zelf of je dat wil.


CONTACT

Wil jij  af van je urineverlies en weer kunnen rennen, hoesten en lachen zonder zorgen? Neem dan contact met me op of vul het formulier in voor een afspraak.

“Ik kan weer hardlopen zonder urineverlies. Heb laatst zelfs met mijn dochtertje op de trampoline gesprongen! Dat had ik twee jaar geleden niet durven dromen. Ik dacht dat het er gewoon bij hoorde na twee bevallingen. Nou, gelukkig is dat echt niet zo! Heel blij dus dat ik via een vriendin bij Lea kwam. Ik voel me weer vrij en kan weer onbezorgd sporten en lachen!”
Linda G.