RUGKLACHTEN

Rugklachten 2019081-Lea-Move-to-Fysio-169_lr

Rugklachten

In de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Meestal wordt je wat zwaarder,  wordt je ondersteunende weefsel elastischer, voel je je eerder vermoeid en natuurlijk wordt je buikje groter. Dit alles kan druk en een vermoeid gevoel geven in je onderrug. Gelukkig is dat te verhelpen.


CONTACT

Wil jij van je rugklachten af en weer zonder pijn kunnen slapen en bewegen? Neem dan contact met me op of maak direct een afspraak. 

Tips

Vaak helpt het al om het zitten te beperken en minstens een keer per uur op te staan en wat te bewegen. Een stukje wandelen maakt dat je gewoonlijk dat je rug weer wat soepeler wordt en meestal word je er ook weer wat frisser van in je hoofd. 
Probeer ook eens om het zitten af te wisselen met staan. Een zit-sta bureau is hier ideaal voor. Als je staat, ben je dan bewust van hoe je staat. Zet je knieën niet op slot, maar net een beetje losjes. 
Als je tilt, til dan bewust en gebruik je spieren van je rug. Je lange buikspieren moet je zo min mogelijk gebruiken in je zwangerschap, om een diastase (* een zeer vervelende blessure) te voorkomen.

Bewegen

Wandelen en bewegen is goed voor iedereen, ook als je zwanger bent. Dus wandel in je pauze en pak de fiets als dat kan. Ook warmte doet de rug vaak goed, dus gebruik eens een kruik of ga in een warm bad liggen. Je zal merken dat dit je rug ontspant. Probeer dan om je rug heel rustig en zonder pijn te bewegen. 

Behandeling

Als bovenstaande onvoldoende helpt, dan is het goed om te laten controleren wat er bij jou speelt en wat er specifiek bij jou nodig is om je klachten te verhelpen. Een behandeling kan je klachten verhelpen. Misschien heb je daarbij enkele oefeningen nodig om je rug soepel te houden of is een aanpassing van je houding belangrijk. Juist tijdens de zwangerschapwordt wordt je rug voortdurend meer belast. Een massage van je rug kan dan ook heel fijn zijn. Vaak geeft dat een enorme verlichting voor de korte termijn. 


CONTACT

Wil je weten wat de oorzaak is van jouw rugpijn en hoe we die kunt verhelpen? Wil je de juiste oefeningen voor jou en/of een lekkere rug massage? Neem dan contact met me op of vul het formulier in voor een afspraak.

“Lea is duidelijk in haar aanpak. Legt goed uit wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Wat ze doet, doet ze rustig en zonder pijn. Ik kreeg twee oefeningen om zelf mijn klachten te verminderen en dat lukte heel goed. Eva werd pas bij 41.5 week geboren en ik heb tot de laatste dag een hele fijne zwangerschap gehad, mede dankzij Lea!”
Sanne N.