Zwanger zonder pijn

Obstipatie

Heb jij last van buikpijn of obstipatie? Wil je daar snel vanaf? Neem dan contact met me op of maak een afspraak. Ik help je graag!

Obstipatie

Verstopping (ook wel obstipatie of constipatie genoemd) komt vaak voor tijdens de zwangerschap. De ontlasting is vaak droog en hard en het kost moeite om deze eruit te persen. Wist je dat 85% van de zwangere vrouwen hier last van heeft? Ook na de bevalling kun je hier last van hebben. Gelukkig ben je er met de juiste aanpak zo weer vanaf.

Tijdens je zwangerschap maak je meer progesteron aan. Door dit hormoon worden je vezels elastischer en kan bijv. je huid beter meegroeien met je buik. Door de toename van progesteron worden je darmen lui. Hierdoor gaat het transport in je darmen langzamer en is er dus meer tijd om vocht uit je ontlasting te onttrekken. Je ontlasting wordt dus droger en harder, waardoor het meer moeite kost om te poepen.

Progesteron

Groei baarmoeder

Ook de groei van je baarmoeder maakt het moeilijker voor je darmen. De grotere baarmoeder geeft druk op je darmen, waardoor ze minder kunnen bewegen en het transport van je ontlasting langer duurt. Een goede ademtechniek, het ontspannen van je bekkenbodem en een goede toilethouding maken dit makkelijker.

Het minder vaak kunnen poepen kan buikklachten geven, zoals buikpijn of een opgeblazen gevoel. Hierdoor kun je je zelfs misselijk gaan voelen. Obstipatie komt ook buiten de zwangerschap voor. Misschien herken je wel dat je op vakantie de eerste dagen minder goed kunt poepen of dat het op een vreemd toilet niet lukt.

Buikpijn

Aambeien

Door de harde ontlasting en de hoge druk bij het persen kunnen aambeien of kleine scheurtjes ontstaan. Deze kunnen ook ontstaan bij het persen tijdens de bevalling. Dit kan pijn geven bij het poepen. Door gerichte tips en adviezen kan dit herstellen, anders kan een kleine ingreep nodig zijn.

  1. Begin de dag met minimaal twee glazen lauw water en drink minimaal twee liter water of thee per dag. Lauw water op nuchtere maag stimuleert de darmen en voldoende drinken maakt je ontlasting minder vast.
  2. Ga meteen naar het toilet als je aandrang krijgt, neem je tijd en zorg dat je niet gestoord wordt. Hierdoor wordt je reflex van aandrang gestimuleerd, waardoor het poepen makkelijk gaat.
  3. Adem veel en vaak naar je buik. Dit ontspant je bekkenbodem en geeft ruimte aan de beweging van je darmen.
  4. Beweeg minimaal 30 minuten op een dag. Dit ondersteunt de beweging in je darmen.
  5. Zorg voor een vezelrijke voeding (rauwkost, fruit, volkoren producten of voeg (grove) zemelen aan je voeding toe.
  6. Wanneer je ijzersupplementen gebruikt, drink dan extra en neem extra vezels. Ijzer maakt je ontlasting vaster.
  7. Je huisarts kan eventueel iets voorschrijven om je stoelgang te ondersteunen.

Tips

Dit had ik veel eerder moeten weten.


Het koste me wel moeite om e.e.a. te veranderen, maar dat was het dik en dubbel waard. Ik heb dagelijks ontlasting, zonder pijn, zonder moeite. Ik ben zelfs van m’n aambeien af! Lea is een fijn mens! Ondanks deze “lastige” klacht, heb me geen moment ongemakkelijk gevoeld bij haar.


Suzanne van S

MOEDER VAN DAAN

Neem gerust contact op.

Wil jij weer zonder pijn en moeite kunnen poepen? Neem dan contact met me op of

reserveer een afspraak met de online-planner.

Open chat
1
Neem gerust contact op.
Hallo, hoe kan ik u helpen?