Zwanger zonder pijn

Bekkenklachten

Je hoort wel eens dat bekkenklachten “erbij horen” als je zwanger bent. Gelukkig is dat niet (meer) zo, want met de juiste aanpak krijg je snel grip op je klachten en kun je weer genieten van een fijne en actieve zwangerschap.

Vroeger

Zo’n 15-20 jaar geleden was bekken-instabiliteit iets waar we ons geen raad mee wisten. Dat gaf veel onzekerheid en angst, want meestal werden de klachten erger gedurende de zwangerschap en ook het herstel duurde erg lang en koste veel kruim. Vaak duurde het jaren of kwam het nooit meer helemaal goed. Dit alles door het verkeerde advies. 

Het advies bij bekkenklachten was destijds om minder actief te zijn, zodat je het bekken minder belastte en dus minder pijn had. Meestal werd er geadviseerd om een rolstoel te gebruiken of om met krukken te lopen, en dan maar af te wachten tot de bevalling zich aandiende. Ondertussen word je conditie dan natuurlijk slechter en je spieren worden dan zwakker. Ook mentaal brengt ’t meestal weinig goeds als je erg afhankelijk wordt van anderen en als je veel tijd krijgt om je zorgen te maken over een onzekere toekomst…

Hoe kwam dat?

Viscieuze Cirkel

Toch is het advies van toen wel te begrijpen met de kennis van toen, want pijn kan een teken zijn dat je schade maakt en dan is het verstandig om minder te belasten, zodat je minder pijn hebt. Voor de korte termijn is dat dus een logische redering. Echter in ons lichaam geldt: “If you don’t use it, you loose it!” Dus als je je spieren niet gebruikt, dan worden ze zwak. Als je dus veel rust gehouden had in de zwangerschap en als je dan na de bevalling weer uit je rolstoel wilde, dan gaf dat erg veel pijn. Logisch, want door al dat zitten waren je spieren slapper geworden en konden ze je niet de steun geven die nodig was tijdens het zorgen voor jezelf, je baby en andere zaken.

Gelukkig zijn we in de loop der jaren wijzer geworden. We weten nu dat de optimale symmetrie van het bekken bepalend kan zijn voor het ontstaan van klachten. We weten ook dat we onze klachten kunnen verminderen door de juiste spieren te gebruiken. Met een drietal oefeningen en het bewust leren bewegen, krijg je grip op je klachten. Uiteindelijk gebruik je de goede spieren in je dagelijkse doen en bepaal jij daarmee zelf of je nog klachten hebt. Op deze manier is het mogelijk om te genieten van je zwangerschap zonder bekkenklachten.

Inmiddels weten we beter

Wat een wonder!


Lea deed iets met haar handen en ik voelde meteen de opluchting. Daarna moest ik nog enkele oefeningen doen en toen kon ik gewoon opstaan zonder pijn! Bizar gewoon! Ik slaap weer door, loop zonder pijn de trap weer op en kan weer vooruit met mijn andere twee kindjes!

Zo is het weer fijn om zwanger te zijn!


Marjolein S.

MOEDER VAN SENNA

Neem gerust contact op.

Wil jij van je bekkenpijn af of wil je er meer informatie over? 

Neem dan contact met me op of maak direct een afspraak.

Open chat
1
Neem gerust contact op.
Hallo, hoe kan ik u helpen?